A környékről

salgoSalgó vára

Salgó várának romjai Salgótarjántól északra, 625 méter magas bazaltkúp tetején emelkedik, ahonnan páratlan körpanoráma tárul a turista elé. E középkori vár a Kacsics nemzetség ősi vára, melyet Salgai Simon 1291 és 1313 között építtetett. A Kacsics nemzetséghez tartozó családok sok várat építettek, melyek sokszor látótávolságnyira emelkedtek egymástól, mint Somoskő, Zagyvafő és Baglyaskő is.

medvesMedves-fennsík

A Medves-fennsík nemcsak Magyarországon, de Közép-Európában is különlegességnek számít. A fennsík 520-570 m tengerszint feletti magasságon helyezkedik el. Hatalmas bazalttakaró, mely a legnagyobb kiterjedésű Közép-Európában. Északi része az országhatáron átnyúlik. A fennsík teljes egészében, élővilágával együtt természetvédelmi terület ahol sétálva az embernek olyan érzése támad, mintha az Alföldön lenne.

 


boszorBoszorkánykő

Salgó várától néhány perces sétával érhetjük el Boszorkánykő (Kis-Salgó) szikláit. A Boszorkánykő körül kialakított geológiai tanösvény egy kisebb hasadékvulkán igen változatos kőzeteit mutatja be. Láthatunk itt mélyből felszakított üledékzárványokat, hajlott lávalemezeket, kukoricacsövesedő bazaltoszlopokat stb. A sziklagerinc keleti fala közel függőleges, ami elérheti a 15-20 m magasságot is.

 

 

 

pecskoPécskő szikla

Bronzkori lelőhelyként ismert a Pécskő-szikla, de ma már nem végeznek kutatásokat. Természetvédelmi területen helyezkedik el. A szikláig kellemes sétát tehetünk az öreg tölgyesen át. Csúcsáról csodálatos látvány tárul szemünk elé. Élővilága igen jellegzetes, megtalálhatóak rajta az apró, törékeny törpenövények, melyek virágzásukkor a vulkáni eredetű sziklát feldíszítik.

 

 

kercsegKercseg-lapos

A Karancs-hegy lábánál terül el a festői szépségű Kercseg-lapos. Kiváló kirándulási célpont. Kialakított tűzrakó helyekkel, padokkal, asztalokkal remek hely a piknikezni vágyóknak. Az arra járó kristálytiszta, hűs vízzel, a Gyopár-forrásból enyhítheti szomját. A túrázni vágyók számára további kirándulási lehetőséget nyújt a Karancs-hegy kilátójával és kápolnájával. A kápolnában lévő emlékkönyvbe bejegyezhető látogatásunk.

 

 

karancsKarancs hegy

A szlovák határ közelében magasodik a Karancs. 720 m magasságával kitűnő lehetőséget kínál a túrázni vágyók számára. Páratlan kilátásban gyönyörködhetünk a Karancs csúcsán lévő kilátóból, ahonnan tiszta időben nemcsak a környéket lehet megcsodálni, hanem a havas tátrai csúcsokat is. 20 perces sétával eljuthatunk a hegy másik nevezetességéhez a Margit Kápolnához.

 

 

szilvasSzilváskő

Szilváskő Salgótarjántól 12 km-re, különleges hegyvidéki környezetben helyezkedik el. A Karancs-Medves bazaltvidékének egyik gyöngyszeme. 35-40 m magasságú bazaltömlést és hasadékbarlangokat rejt. A hasadékbarlang különleges mikroklímával rendelkezik. Két tanösvény (egy geológiai és egy természetvédelmi) vezet minket körbe a tájon, hasznos és érdekes információkat nyújtva számunkra. 

somosSomoskő vára

Ez a vár a Kacsicsok által a tatárjárás után épített gyönyörű vár. Mielőtt bemennénk, érdemes felkeresni a bejárat magyar oldalán lévő Petőfi kunyhót, mely a költő 1845. nyarán tett látogatásának állít emléket. Világhírű geológiai ritkaságot tekinthetünk itt meg, melyet bazaltorgonának, bazaltzuhatagnak neveznek. Melyek íves-oszlopos formában, öt-hatszögletű karcsú oszlopok.

 

 

fulekFüleki vár - Szlovák Köztársaság

Fülek település a tábortól kb. 20 km-re lévő település. Érdemes megtekinteni történelmi kincseit. A vár egy kis vulkáni kúpon emelkedik, ahonnan kilátás nyílik a városra, a barokk Stephan-kastélyra, a Népparkra, a Ferences klastrom-templom együttesre. Az odalátogatónak érdemes megkóstolni a méltán híres szlovák ételkülönlegességet, a knédlit.

 Munkatársaink a Táborban további látnivalókról is adnak felvilágosítást!

Kapcsolat

Tel: +36 (32) 431-140

Mobil: +36 (30) 549-4239 | +36 (30) 549-4209

E-mail: info@tarjantabor.hu

Erdei iskola

iskola

Erdei óvoda

ovoda

Facebook

fb ikon